Com trobar les ofertes de feina ocultes?

Només el 20% de les ofertes laborals seran visibles pels canals de selecció laboral. La raó és clara: les empreses que busquen personal, abans de començar un procés de selecció ampli amb candidats desconeguts i dedicar una quantitat de temps i recursos important, procuraran recórrer a contactes d’altres empreses o professionals que puguin conèixer per adaptar-se a les necessitats del perfil que estan cercant.Molts professionals que es troben en recerca activa de feina, han fet tot un procés d’aprenentatge primer de les seves competències, després de com elaborar el seu CV de forma que posi de manifest les seves capacitats, i finalment han dedicat un temps molt elevat en conèixer la tipologia de canals habituals i visibles, dedicant per tot això una gran quantitat de temps, per aconseguir finalment tenir un bon posicionament.

Canals com Linkedin, Easytojobs, Infojobs, premsa especialitzada, etc…, són canals que fan de punts de trobada entre candidats i empreses, però n’hi ha molt més per explorar.

La sorpresa és quan els professionals es troben que només un percentatge molt reduït de les ofertes que existeixen arribaran a aquests canals, i perdran per tant l’oportunitat per accedir-hi o almenys poder apostar per la candidatura.

Què han de fer aquests professionals, doncs per poder accedir-hi a aquestes ofertes ocultes?

Cal que els professionals, a més de conèixer els seus nivells de competències, preparar el seu CV i posicionar-ho a les xarxes, sàpiguen la importància de treballar el networking.

El networking, ve de la conjunció de dues paraules Net (xarxa) i Working (treball), que es pot traduir com a xarxa de treball o treball de xarxa; a mi m’agrada el segon significat doncs posa de manifest què és el que han de fer els candidats: Treballar la seva xarxa de contactes.

Tots tenim contactes; de fet només cal obrir l’aplicació de contactes del nostre mòbil, anar a la lletra “z” i veure el total de contactes que tenim a l’agenda.

El problema que ens trobem amb els professionals que estan en recerca activa de feina és que han d’aprendre a treure profit d’aquesta xarxa de contactes, per trobar feina, i a priori, no és una tasca amb la que estiguin molt habituats.

Els errors més habituals que es cometen quan treballem la nostra xarxa de contactes són:

1. No segmentem bé els nostres contactes i els dirigim de forma errònia.

2. No treballem bé el nostre posicionament i no som clars quan parlem als nostres contactes. No sabem comunicar la nostra proposta de valor.

3. No distingim els diferents nivells que hi ha dins de la nostra xarxa de contactes, és a dir, hi ha contactes de primer nivell que són els que tenim accés directe, però el veritable poder de la nostra xarxa ens el donarà la xarxa dels nostres contactes.

Ara, el que toca als candidats és aprendre a gestionar els seus contactes de forma eficient per garantir que a més de cobrir el 20% de les ofertes de feina a través dels canals habituals, poder posicionar-se també amb solidesa davant el 80% restant.

En un proper article parlarem de com treballar la nostra xarxa de forma eficient per trobar feina.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *