El networking. Com gestionar-lo per treure el major profit?

En un article anterior sobre Com trobar les ofertes de treball ocultes vam parlar de la importància que tenia fer servir la nostra xarxa de contactes per trobar les ofertes de feina ocultes (les que no sortien als canals habituals perquè abans ja havien trobat al seu candidat), i dels típics errors que es cometien quan la gent volia treballar la seva xarxa de contactes sense experiència.

Networking com ja hem dit, ve de la conjunció de dues paraules “Net”(xarxa) i “Working”(treball), el que es pot entendre com la xarxa de treball o treball en xarxa.

Tant si us encaixa un concepte o un altre tots dos parlen d’un terme : Treball, i és que sense treball és molt difícil gestionar bé els nostres contactes.

Tots tenim contactes, i per gestionar-los bé hem de tenir clars 5 aspectes :

 1. Els contactes es classifiquen per nivells :
  • Tots els contactes que coneixem i ens coneixen i que es troben a la nostra agenda de contactes els anomenem contactes de 1er nivell.
  • Tots els contactes que són primer nivell dels nostres contactes de primer nivell però que no coneixem es diuen contactes de segon nivell.
  • Els contactes de tercer nivell seran els que no coneixem i que són primer nivell dels nostres contactes de segon nivell i així successivament.
 2. Sempre que ens dirigim a un contacte hem de tenir clar què volem demanar-li i el que és més important : què podem oferir-li.
 3. La relació amb la nostra xarxa de contactes ha de ser sempre win2win. Si ens dirigim a un contacte de primer nivell només per demanar-li alguna cosa, serà molt difícil aconseguir res; pel contrari, si ens dirigim oferint quelcom en el que podem ajudar-lo, sempre serà més fàcil aconseguir el que volem.
 4. Abans de treballar la nostra xarxa de contactes és imprescindible que sapiguem per tant per a cada contacte de primer nivell, què fa cada contacte i què li podem oferir.
 5. Treballar la nostra xarxa de contactes és una feina dura i difícil, per a qual cosa cal treballar-ho de forma molt professional i amb molta paciència.

Com treure profit per tant de la nostra xarxa de contactes per trobar feina?

Per tal de començar a treure profit de la nostra xarxa de contactes caldrà fer els següents passos:

 1. Fer una llista dels nostres contactes de primer nivell apuntant per a cada contacte 3 aspectes importants:
  • Quina és la seva situació laboral i en què estan treballant?
  • En què podríem ajudar-lo ?
  • En què ens podria ajudar ell?
 2. Ampliar la llista del punt 1 amb contactes de 2on nivell que coneixem que tenen els contactes de la nostra xarxa fent el mateix procés.
 3. Associar els contactes de primer nivell amb els contactes de segon nivell.
 4. Seleccionar aquells contactes que poden ajudar-nos a aconseguir el nostre objectiu; en el nostre cas, que ens poden ajudar a trobar una feina.
 5. Repassar en què el podem ajudar abans de posar-nos en contacte amb ell
 6. Posar-nos en contacte amb ell per provocar una trobada
 7. Repassar a on podem ajudar-nos i preparar la reunió.

A partir d’aquí estem en disposició de començar a treure un bon profit de la nostra xarxa de contactes.

Recorda un aspecte bàsic i fonamental : La relació amb els teus contactes sempre ha de ser una relació win2win. Si busques aprofitar-te d’ells, la relació no funcionarà. Per poder rebre has de donar i per tant abans de demanar-li a un contacte, ofereix alguna cosa que li pugui ajudar.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *